Tedavi Amaçlı İkamet İzni

Türkiye’ye tıbbi tedavi amacıyla gelen yabancılar nasıl ikamet izni alabilir ?

Pek çok yabancı uzun veya kısa sürelerle sağlık bakım hizmetlerinden yararlanmak ve tedavi olmak için Türkiye’ye gelmektedir. Önceleri, yabancılar Türkiye’ye kendilerine en fazla 3 ay süreyle burada kalmalarını sağlayan e-vize ile veya vizesiz olarak geliyorlardı.

Daha uzun sürelerle Türkiye’de yasal olarak kalabilmek için, vizenin tıbbi bakım için yeterli olmadığı durumlarda, hastaların tedavi amaçlı kısa dönem ikamet iznine başvuru hakkı bulunmaktadır. Bu durumda, yabancı hala geçerli bir vizeye sahipken online göç sisteminde form doldurarak ve Göç İdaresi’nden bir randevu tarihi alarak ikamet izni için başvurmalıdır. Vizenin geçerlilik süresi içinde bir randevu tarihi alarak, yabancı vize süresi dolmuş olsa bile Türkiye’de yasal olarak randevu tarihine kadar kalabilir. Lütfen, İstanbul, Antalya ve İzmir gibi turistik bölgelerde randevu tarihinin 1-2 ay içinde verildiğini unutmayın.

Randevu tarihi aldıktan sonra, hasta randevu tarihinde teslim etmek üzere aşağıdaki listede yer alan evrakları hazırlamalıdır;

  1. https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden online olarak doldurulan başvuru formu
  2. Pasaport kopyası
  3. E-vize yada giriş damgasının kopyası (serbest vize sahibi vatandaşlar için)
  4. 4 adet biyometrik fotoğraf
  5. Geçerli bir sağlık sigortası
  6. Yerel ikamet adresini kanıtlayan:

A)Hastanın ev kiralaması durumunda noter onaylı kira sözleşmesi

B) Eğer yabancı hastanede kalıyorsa hastane tarafından verilen imzalı ve damgalı destekleyici doküman

C)Eğer hasta üçüncü bir kişinin (Türk vatandaşı) evinde ikamet ediyorsa noter onaylı taahhütname ( eğer ev sahibi evliyse, taahhütnamede eş onayı bulunmalıdır)

  1. Başhekim ve hekim tarafından imzalanan tedavi süresini gösteren mühürlenmiş/damgalanmış evrak.
  2. Yurt dışı veya yerel bir banka hesabına ait banka hesabının özeti
  3. İkamet izni harcının makbuzu. Bu harç yabancının ülkesine göre değişiklik göstermektedir.

Dahası, hasta bakıcıları da aynı şekilde bu süre için ikamet izni alabilirler. Hastanın çocuk olması durumunda, çocuğa (hastaya) bakmak için tedavi süreci boyunca turistik ikamet izni alabilirler. Bununla beraber göç idaresi memurları Türkçe tercümeli noter onaylı bir apostilli doğum belgesi talep edecektir.

Eğer başvuranın ülkesi 8/9 Apostil anlaşması arasında yer almıyorsa, doğum belgesi,o devletin Türkiye’deki Konsolosluğu tarafından yasallaştırılmış ve Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış olmalıdır.

Küçük çocuğa bakacak kişi Türkiye’de sadece bir ebeveyn olarak kalacaksa, diğer ebeveyn, Apostilli bir ebeveyn onayı beyanını sağlamalı ve noter onaylı Türkçe çevirisine sahip olmalıdır.

Eğer bakıcı eşlerden biriyse, evlilik belgesi diğer belgelerle birlikte kanıt olarak Göç İdaresi’ne gönderilmelidir. Bu evlilik belgesinin Türk makamlarından başka bir yerden alınması halinde Apostil yapılması ve noter tasdikli Türkçe çevirisinin bulunması gerektiğini lütfen unutmayın. Eğer başvuranın ülkesi 8/9 Apostil anlaşması arasında yer almıyorsa, evlilik belgesi, o devletin Türkiye’deki Konsolosluğu tarafından yasallaştırılmış ve Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış olmalıdır.

Leave a comment



barlas-law-firm-logo-white

Adres

AGAOGLU MASLAK1453
Maslak Mah. Tas Yoncası Sok.
C7 Blok D:45 Kat:8
Sariyer Istanbul – Turkey

+90 212 274 99 53 / 54
info@barlaslaw.com

© 2019 Barlas Hukuk Bürosu. Tüm Hakları Saklıdır.

site by boozaa

error: Bu içerik korumalıdır.